Cadastru si intabulare

De ce avem nevoie de cadastru si intabulare?

Cadastrul si intabularea (sau inscrierea in Cartea funciara) este modalitatea prin care se inregistreaza dreptul real de proprietate al unei persoane asupra unui imobil.

Cadastrul presupune identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea imobilelor (apartamente, terenuri, case) in documentele cadastrale si reprezentarea acestora pe planuri cadastrale.

Documentatia tehnica de cadastru intocmita de persoana autorizata are ca finalitate înscrierea imobilului în baza de date a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, prin atribuirea unui numar cadastral, si in registrul de publicitate imobiliara, numit Carte funciara. Aceasta actiune este cunoscuta si sub denumirea de intabulare si reprezinta inscrierea definitiva in Cartea funciara a dreptului real imobiliar.

Cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Documentatiile cadastrale se inscriu automat in Cartea Funciara.

Pe scurt, cadastrul si intabularea pot fi considerate actiunile prin care se creeaza documentul de identitate al bunului imobil.

Cand avem nevoie de cadastru si intabulare?

Documentatia cadastrala este necesara in momentul in care se solicita o garantie sigura asupra dreptului de proprietate al imobilului, in cazul in care se urmareste  efectuarea de acte de dispozitie asupra acestuia, precum vanzarea, donatia, instituirea unei ipoteci, inchirierea etc.

Cadastrul reprezinta un instrument deosebit de important, pentru ca furnizeaza documentele care dau siguranta tranzactiilor care au loc pe piata bunurilor imobile, iar litigiile ce se pot naste din diferite interese vor avea o rezolvare rapida si corecta, in favoarea detinatorului dreptului real de proprietate.